Sunday, November 19, 2006

Δήλωση του Κ.Τουλγαρίδη, μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ,

εκπροσώπου των Παρεμβάσεων, Κινήσεων, Συσπειρώσεων Π.Ε.

Η απόφαση του ΥΠΕΠΘ για την «κάλυψη των ωρών» είναι απαράδεκτη κι επικίνδυνη.

Ισοδυναμεί με πολιτική επιστράτευση των απεργών εκ των υστέρων.

Αυτά τα μέτρα δε θα περάσουν.

Το εκπαιδευτικό κίνημα με αποφασιστικό και συλλογικό τρόπο θα τα ακυρώσει

Η απόφαση του ΥΠΕΠΘ επιβεβαιώνει όλες τις εκτιμήσεις μας για τις επιδιώξεις του μέσα από τη συζήτηση για την «κάλυψη των χαμένων ωρών» (να συκοφαντήσει την απεργία και να χρεώσει σ΄ αυτή τις ευθύνες της πολιτικής του στην εκπαίδευση, να επιμείνει στην προώθηση της ίδιας αντικπαιδευτικής πολιτικής, να εκδικηθεί και να τιμωρήσει τους απεργούς, να δημιουργήσει την εντύπωση προς τους γονείς ότι έπραξε τα δέοντα και ενδιαφέρεται για τους μαθητές).

Το ΥΠΕΠΘ δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τα παιδιά και την ουσιαστική κάλυψη των αναγκαίων γνώσεων από αυτά και προχωράει σε μέτρα πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγικά.

Τα μέτρα αυτά είναι τιμωρητικά για τους μαθητές και τους γονείς τους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν και στηρίζουν των αγώνα μας.

Ποιο παιδί θα μπορεί να κάνει μάθημα στις γιορτές των Χριστουγέννων (στις 3 και 4 Γενάρη !!!, ανάμεσα στις αργίες και πριν καλά - καλά ανοίξει τα δώρα του) του Πάσχα (για πάνω από μία εβδομάδα – 6 μέρες) και στις 18-20 Ιουνίου (με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες) και όταν οι συμμαθητές του άλλου τμήματος δεν θα κάνουν γιατί ο δάσκαλος τους δεν απέργησε όλες τις μέρες!

Στα ίδια μέτρα περιλαμβάνουν και τα νηπιαγωγεία;!!

Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που πήραν αυτές τις αποφάσεις όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με το τι διδάσκεται στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με Παιδαγωγική και την ψυχολογία των παιδιών αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι οι πολιτικές τους επιδιώξεις και προκειμένου να τις υπηρετήσουν είναι ικανοί ακόμα και για επικίνδυνες για τα παιδιά αποφάσεις.

Τα μέτρα αυτά είναι ανεφάρμοστα, αντιμετωπίζουν το ζήτημα μπακαλίστικα, με λογιστικό κι όχι ουσιαστικό τρόπο (γι αυτό το ΥΠΕΠΘ αναφέρεται στην «κάλυψη των χαμένων ωρών» κι όχι στην κάλυψη της αναγκαίας ύλης). Το Υπουργείο με τις προτάσεις αυτές κάνει σε όλους φανερό ότι αδιαφορεί για την πραγματική αποτελεσματικότητά των μέτρων του καθώς και για τις ανάγκες των παιδιών και των γονέων.

Το ΥΠΕΠΘ δεν χρησιμοποιεί τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, πράγμα που αποτελεί και πρόταση σχεδόν όλων των συλλόγων, παρ΄ ότι στις δύο προηγούμενες συναντήσεις με τη ΔΟΕ όπως και σε δηλώσεις του γενικού και του ειδικού γραμματέα αυτό αντιμετωπίζονταν ως δεδομένο. Με τον τρόπο αυτό οι ώρες που εξασφαλίζονταν από το ωρολόγιο πρόγραμμα υπερκάλυπταν τις ώρες από τη χρήση αργιών και παρατάσεων. Αποδεικνύεται έτσι, ότι το κύριο ζήτημα για το ΥΠΕΠΘ είναι η διατήρηση της Ευέλικτης Ζώνης κι ότι αυτή φέρνει μαζί της (τους χορηγούς, τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού μέσω του κρατικού έλεγχου, την αξιολόγηση, τη σύνδεση με την αγορά και την προώθηση του επιχειρηματικού σχολείου και του εκπαιδευτικού μάνατζερ). Επιλέγει αυτό ενώ ξέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στους εκπαιδευτικούς, όταν πέρσι το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε στην πλειοψηφία των σχολείων και στα υπόλοιπα υπολειτούργησε. Ξέρει ότι θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στις σχολικές μονάδες καθώς πολλοί τοπικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις για κατάργηση της ευέλικτης ζώνης ενώ και η ΔΟΕ έχει επικαιροποιήσει τις περσινές της αποφάσεις κι έχει καλέσει τους συλλόγους των διδασκόντων να μην αποδεχτούν την υποχρεωτικότητα και ν’ αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα κάνουν την Ε.Ζ..

Το ΥΠΕΠΘ αρνείται να συζητήσει τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή και το περιεχόμενο των νέων βιβλίων, με την πρόσθετη ύλη και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που ορθώνουν σε πάρα πολλούς μαθητές και στην εκπαιδευτική πράξη.

Το ΥΠΕΠΘ επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς από τους απεργούς εκπαιδευτικούς που με τον ηρωικό τους αγώνα αποκάλυψαν και συγκρούστηκαν μετωπικά με την πολιτική του και την πολιτική της κυβέρνησης συνολικά. Με τα μέτρα όπως τα εισάγει χωρίζοντας τους απεργούς σε τρεις κατηγορίες θέλει να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό του κλάδου και να υποχρεώσει – τιμωρήσει ιδιαίτερα τους απεργούς όλων των ημερών με δουλειά στις αργίες, παραδειγματίζοντας όλους με αυτό.

Επίσης θέτει σε αμφισβήτηση συνολικά το δικαίωμα στην απεργία αφού εισάγει την αντίληψη ότι στο εξής οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει όσες μέρες απεργούν, περίπου, να τις δουλέψουν – αναπληρώσουν στη συνέχεια. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πολιτική επιστράτευση των απεργών εκ των υστέρων. Αλήθεια γιατί σε όλες τις προηγούμενες απεργίες των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας από όλες τις κυβερνήσεις δεν τέθηκε ζήτημα αναπλήρωσης των χαμένων ωρών; Ακόμα και στην απεργία του 1997 που οι μέρες απεργίας ήταν συνολικά 17 τέτοιο θέμα δεν τέθηκε.

Το ΥΠΕΠΘ ευθύνεται κάθε χρόνο για χιλιάδες χαμένες ώρες από κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που το ίδιο καθυστερεί να προσλάβει για οικονομικούς λόγους, κενά που συνεχίζουν και σήμερα να υπάρχουν. Ποια είναι τα μέτρα αναπλήρωσης που παίρνει τότε;

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να ακυρώσουν την απεργία μας, θα μας ταπεινώσουν και θα πάρουν εκδίκηση μ’ αυτό τον τρόπο. Δηλώνουμε καθαρά στην περιρρέουσα φημολογία και τις μύχιες σκέψεις για εξαγορά των απεργών με κάποια οικονομική αποζημίωση με στόχο την συναίνεση κι αποδοχή αυτών των μέτρων ότι τέτοιες μεθοδεύσεις θα μας βρουν απέναντι τους και δε θα επιτρέψουμε να περάσουν.

Η διεκδίκηση των χρημάτων της απεργίας είναι αίτημα που ιστορικά θέτει κι διεκδικεί αποφασιστικά το εργατικό κίνημα και δεν συνδέεται με κανένα τρόπο και δεν παζαρεύεται σε ανταποδοτική βάση με την όποια αναπλήρωση.

Νοιώθοντας το βάρος της ευθύνης να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των απεργών συναδέλφων οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις θέσαμε δια του εκπροσώπου μας την ουσία αυτών των απόψεων και των επιχειρημάτων στη διάρκεια της συζήτησης με τον Υφυπουργό κ. Καλό και θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε και να μεταφέρουμε τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας σ΄ όλους τους συναδέλφους.

Απέναντι σ΄ αυτές τις εξελίξεις το Δ.Σ. της ΔΟΕ οφείλει να αποκαλύψει και να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του ΥΠΕΠΘ. Οφείλει πάρει άμεσα και χωρίς περιστροφές όλες τις αναγκαίες αποφάσεις και τα μέτρα για να μην εφαρμοστούν. Οφείλει να προχωρήσει σε ενημέρωση των γονιών και της κοινής γνώμης για τις θέσεις και τις απόψεις του εκπαιδευτικού κινήματος όπως αυτές έχουν εκφραστεί από τις αποφάσεις γύρω από το ζήτημα.

Καλούμε όλους τους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις καταδίκης των προτάσεων του Υπουργείου και να τις κοινοποιήσουν στους συναδέλφους και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Να προχωρήσουν άμεσα σε μεγάλης έκτασης ενημέρωση των γονιών στους συλλόγους τους. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν απόφαση απόρριψης της Ευέλικτης Ζώνης και αξιοποίησής των ωρών για την κάλυψη και εμπέδωση της αναγκαίας ύλης.

14/11/2006

0 σχόλια: