Sunday, August 31, 2008

ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

Αγαπητή συναδέλφισσα νεοδιόριστη, συνάδελφε νεοδιόριστε
σε καλωσορίζουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και σου ευχόμαστε καλή δύναμη.
Ξέρουμε ότι για να φτάσεις εδώ πέρασες πολλά. Από τις συμπληγάδες των αλλεπάλληλων εξετάσεων ως την εργασιακή περιπλάνηση. Πολλοί από σας γνωρίσατε, την ομηρία του αναπληρωτή ή του ωρομίσθιου ή ακόμα χειρότερα τους εξοντωτικούς όρους δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα. Περάσατε ίσως από την εξευτελιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ όπου κόποι του πανεπιστημίου και όνειρα για σταθερή εργασία και αξιοπρεπή ζωή, «ζυγίζονται» σε μερικές ώρες εξεταστικής παλάντζας για να κριθείς «ικανός-η» ή όχι, λες και το πτυχίο σας δεν ήταν αρκετό για το διορισμό σας. Είναι κι αυτό ένα ακόμα ζωντανό δείγμα για το πως εννοούν την αξιολόγηση, αλλά και πως μετακυλύουν την ευθύνη για το μη διορισμό στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αθωώνουν, έτσι, την πολιτική των περικοπών, μειώνοντας τους διορισμούς, ενώ αυξάνουν ασύλληπτα τα κονδύλια για ωρομίσθιους, αναπληρωτές και για υπερωρίες!!!

Ακόμα και τώρα η διαδικασία της «εισαγωγικής επιμόρφωσης σας» γίνεται εκτός της νομότυπης περιόδου παρουσίας στα σχολεία, πριν την 1η Σεπτέμβρη, δείχνοντας ότι η παραβίαση και η φαλκίδευση των δικαιωμάτων μας είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τώρα νιώθεις πως η ανασφάλεια και η ανεργία αφορά αυτούς που την ψάχνουν στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια τα 900 και κάτι ευρώ το μήνα στα 25 σου χρόνια είναι μάλλον καλά..
Χωρίς να θέλουμε να σε απογοητεύσουμε, γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι δεν «καθάρισες».
Γρήγορα θα διαπιστώσεις πως η εκπαίδευση ,οι εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια γενικευμένη επίθεση που στόχο έχει την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την προσαρμογή και υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και τη λειτουργία των σχολείων με ανταποδοτικά κριτήρια. Έτσι η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε απόλυτη συνέχεια με τα έργα των προηγούμενων και σε απόλυτη συμφωνία με τις οδηγίες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ προωθεί τη λογική :

Ενός φτηνού δημόσιου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου σε μια φτηνή δημόσια εκπαίδευση.
Οι δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν για άλλη μια φορά φέτος και απέχουν πολύ από το 5% του ΑΕΠ των εξαγγελιών των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων…
Τη «φτήνια» θα τη βρεις παντού…
Στο 25αρι τμήμα που πιθανά θα διδάσκεις (ακόμα και έως 50 στο ολοήμερο!) αφού δεν δίνονται κονδύλια για περισσότερους διορισμούς ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πίεση για συμπτύξεις τμημάτων στα όρια της νομοθεσίας.
Στην αντισταθμιστική αγωγή που άκουγες στο πανεπιστήμιο (Τμήματα Ένταξης, τμήματα Υποδοχής, ενισχυτική διδασκαλία) και μάλλον θα είσαι τυχερός-η αν τη δεις αφού οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων αυτών πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες των κλασικών τμημάτων…
Στις προσλήψεις ωρομίσθιων με 7 ευρώ την ώρα!!!
Στο δημόσιο νηπιαγωγείο που βάζει στη σακούλα της τόμπολας τα ονόματα των προνηπίων για να κληρωθούν τα «τυχερά» που θα φοιτήσουν ενώ τα υπόλοιπα στέλνονται προσφορά στα ιδιωτικά.
Στα μαθήματα ειδικοτήτων που πιθανόν να σε καλέσουν να κάνεις γιατί οι προσλήψεις δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
Στον κατάλογο υλικών που θα ζητήσεις από τους μαθητές σου αφού το σχολείο δεν καλύπτει πολλά από τα απαιτούμενα.

Ενός εντατικοποιημένου αυταρχικού σχολείου σε μια εντατικοποιημένη υποταγμένη ζωή.
Θα ζήσεις την εντατικοποίηση στην ελαστικοποίηση του ωραρίου που επιχειρεί να σε κάνει «μπαλάκι» ανάμεσα στην πρωινή ζώνη και το ολοήμερο γιατί «δε βγαίνουν οι ώρες». Θα ακούσεις για το καθηκοντολόγιο που επιτάσσει «τάξη κι υποταγή» στις άνωθεν εντολές. Θα βιώσεις την πίεση να παραβιάσεις το διδακτικό σου ωράριο και «κρατήσεις» τα παιδιά όταν κάποιος άλλος λείπει, να κάνεις υποχρεωτικές υπερωρίες, να εφαρμόσεις υποχρεωτικά την Ευέλικτη ζώνη ή άλλα προγράμματα που κάποιοι αποφασίζουν ότι εσύ πρέπει να «βγάλεις» τα μάτια σου να υλοποιήσεις. Αν είσαι εκπαιδευτικός ειδικότητας θα ζεις στη μετακίνήση από το ένα σχολείο στο άλλο. Κι όλα αυτά να συμπληρώνονται από το άγχος για να βγει η ύλη «τέρας» των νέων βιβλίων που μπερδεύει τους μαθητές σου, που τους φορτώνει με όγκο, πληροφορίες και συνεχείς αξιολογήσεις για να τους κατατάξει από τα μικρά τους χρόνια. Κι εσύ να παλεύεις με τις συμπληγάδες έρημος και μόνος μια και όλοι οι υπεύθυνοι «νίπτουν τας χείρας τους» μπροστά στις δυσκολίες αλλά σε δείχνουν πάντα με το δάχτυλο ως υπεύθυνο για ότι στραβό έχει το σχολείο. Για να καταλάβεις από τώρα τι σημαίνει η αξιολόγηση, μιλάν για κατηγοριοποίηση σχολείων, για σύνδεση του μισθού με τα αξιολογικά αποτελέσματα, για περικοπή του κινήτρου απόδοσης (150ευρώ από το μισθό σου) αν διαπιστωθεί πως «δεν έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες». Μάλιστα, ίσως για αρχή σου ζητήσουν ανερυθρίαστα να καταθέσεις έκθεση αυτοαξιολόγησης για να αποδείξεις πόσο πειθήνιος είσαι.

Μιας ζωής φτωχής και ανασφαλούς σε μια κοινωνία της μιζέριας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων.
Όμως τι πειράζουν όλα αυτά; Τώρα έχεις μόνιμη δουλειά, σταθερό εισόδημα και μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου...ή μήπως όχι; Η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών (και όλων των εργαζομένων) έχει μειωθεί περίπου 40% μετά το ευρώ και τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας για χάρη «της Εθνικής Οικονομίας!» Ο μισθός του νεοδιόριστου είναι μισθός στα όρια της φτώχειας και φυσικά θα είναι ίδιος και μετά από 10 χρόνια που οι οικογενειακές υποχρεώσεις θα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αλλά ο μισθός αυτός δεν είναι ούτε μόνιμος. Τα σχέδια για την κατάργηση της μονιμότητας υπάρχουν και ήδη εφαρμόζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ ΔΕΚΟ). Άλλωστε και στην εκπαίδευση όλο και περισσότεροι ανήκουν στο νέο και βελτιωμένο «μοντέλο» του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Είναι στον αέρα για χρόνια, αμείβονται άθλια, και παίρνουν μεθυλτριενολόνη για να προλάβουν το τρέξιμο από το ένα σχολείο στο άλλο. Θα ακούσεις πως τα όρια συνταξιοδότησης όλο και ανεβαίνουν ενώ οι συντάξεις μειώνονται και θα δεις αγχωμένους συναδέλφους που «θέλουν να προλάβουν» να βγουν στη σύνταξη πριν τους «πιάσει» το νέο ασφαλιστικό;
Ιδιαίτερα φέτος η χρονιά προβλέπεται δύσκολη και στο εργασιακό μας καθεστώς μέσα στα σχολεία. Ο μικρός αριθμός διορισμών θα οδηγήσει σε χιλιάδες κενά στα σχολεία, κενά που η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει με συνενώσεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες, άρα παραβίαση του εργασιακού μας ωραρίου, με παράνομες και πολλαπλές μετακινήσεις. Σε αυτά πρέπει και μπορούμε να βρεθούμε όλοι απέναντι.

Απέναντι σ’ αυτά ο κάθε νέος συνάδελφος πρέπει να ξέρει ότι αν αυτές οι επιδιώξεις δεν έχουν περάσει εκτεταμένα μέχρι τώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι στο χώρο της εκπαίδευσης υπάρχουν οι συλλογικότητες των εκπαιδευτικών που έδωσαν και δίνουν μάχες για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, για τη δημοκρατία στα σχολεία, για την παιδαγωγική ελευθερία.
Το κίνημα μας κατέκτησε και επέβαλε τους χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαλε φρένο στις συμπτύξεις συγχωνεύσεις τμημάτων και την περικοπή θέσεων εργασίας, αντιστέκεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αποκρούει την αξιολόγηση για πάνω από 15 χρόνια (από τον Κοντογιαννόπουλο και το Σουφλιά μέχρι τον Αρσένη και τον Ευθυμίου).

Έδωσε τη μάχη της μεγάλης απεργίας των 6 εβδομάδων το 2006, για τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, για την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού. Μια μάχη που βρήκε δίπλα της χιλιάδες απλούς εργαζόμενους, τους γονείς των παιδιών μας στα σχολεία.

Σ’ αυτή την πραγματικότητα σε καλούμε να μπεις στο σχολείο με ψηλά το κεφάλι, με διάθεση να συμβάλεις στις συλλογικότητες των συναδέλφων εκπαιδευτικών. Με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται συλλογικά με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, με αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων, με την παρέμβαση του συλλόγου των εκπαιδευτικών και όχι με την απόφαση του ενός… και της διοίκησης. Μην περιμένεις από τη διοίκηση και το Διευθυντή να σου πουν τι δικαιούσαι. Συνήθως λένε μόνο τα «πρέπει» και τις εντολές, ενώ «ερμηνεύουν» το θεσμικό πλαίσιο όπως τους βολεύει.

Να ξέρεις πως οι τοποθετήσεις των νεοδιόριστων γίνονται σύμφωνα με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει μοριοδότηση ανάλογη μ’ αυτή που ισχύει για τις τοποθετήσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι υποχρεωμένα τα ΠΥΣΠΕ να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους με τη μοριοδότηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, να αναρτήσουν πίνακα με τη συνολική μοριοδότηση, να ανακοινώσουν όλες τις κενές θέσεις, να σας τοποθετήσουν με ενιαία διαδικασία μετά από δικιά σας αίτηση τοποθέτησης που μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις και έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς, να καταγγείλεις και να ζητήσεις αποκατάσταση της αδικίας αν διαπιστώσεις πως δεν εφαρμόζουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Μην αδιαφορήσεις και μην αφήσεις τους ελάχιστους που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και όλα τα μέσα για να βολευτούν, να «κλέψουν» τη θέση που εσύ δικαιούσαι.

Να αμφισβητείς και να ψάχνεις. Να διεκδικείς το δίκιο σου και να λες αυτό που πιστεύεις, αντί να το «καταπίνεις», επειδή οι άλλοι «ξέρουν». Ενημερώσου για τα δικαιώματά σου και έλα σε επαφή με το σύλλογό σου και με ζωντανές συλλογικότητες εκπαιδευτικών που λειτουργούν στην περιοχή σου.

Διάλεξε το συλλογικό δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γύρισε την πλάτη στο ατομικό βόλεμα και το ρουσφέτι της διοίκησης αλλά και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που σε θέλει σιωπηλό ψηφοφόρο της. Ένωσε τους προβληματισμούς σου, τη δύναμή σου και τη δράση σου μ’όλους εκείνους που υποστηρίζουν την αυτοοργάνωση και την εσωτερική δημοκρατία των συλλόγων, την ανεξαρτησία από το κράτος και τους μηχανισμούς του, την εναντίωση στις αντιλαϊκές και συντηρητικές πολιτικές, τη ρήξη με τις λογικές της συναίνεσης και της υποταγής. Η δύναμή μας είναι η συλλογική μας στάση και δράση.

Να θυμάσαι ότι το τι θα γίνει τελικά είναι αποτέλεσμα και του τι ΕΜΕΙΣ αποδεχόμαστε και τι ΟΧΙ!

Να ξέρεις ότι δε χρωστάς χάρη στους προϊσταμένους, τους αιρετούς και τους συνδικαλιστές που σου χτυπάνε φιλικά την πλάτη και σε όσους σου «ψιθυρίζουν» συμβουλές και υποσχέσεις. Δικαιούσαι να τοποθετηθείς με βάση τα μόρια που καθορίζονται από το νόμο. Σε περίπτωση που αδικηθείς να διαμαρτυρηθείς και να ενημερώσεις το σύλλογο και τις τοπικές συλλογικότητες των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων για να απαιτήσουμε συλλογικά την ανατροπή της αδικίας.

Σεπτέμβρης 2008

www.paremvasis.gr

0 σχόλια: