Friday, February 27, 2009

ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Και το κουτί της Πανδώρας άνοιξε με την υποχρεωτικότητα…. και όλα τα προβλήματα του μικρού παιδιού της εκπαίδευσης-του νηπιαγωγείου-που ήταν κρυμμένα βαθιά βγήκαν προς τα έξω και άγγιξαν όλη την κοινωνία του σχολείου (γονείς –παιδιά- νηπιαγωγούς)…:

αποκλεισμός νηπίων και προνηπίων
με κληρώσεις και αναμονή ή δίχρονο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά;

Έτσι έχουμε ολιγωρία του κράτους να παρέχει επαρκή και κατάλληλα νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά και αντί αυτού δίνει διαταγές για υπερπληθή τμήματα -διώξιμο των προνηπίων -κληρώσεις παιδιών (λες και τα παιδιά είναι λαχεία) αρνούμενο τη συνταγματική του υποχρέωση να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία σ’ όλα τα παιδιά.
35.000 χιλιάδες νήπια και προνήπια εκδιώχθηκαν προς την ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς κανένας να πληρώνει γι' αυτή την κατάντια.
Καμιά καινούρια ίδρυση νηπιαγωγείου αυτές τις χρονιές!
Φτάνοντας στο τέλος κι αυτής της σχολικής χρονιάς θα δούμε την επόμενη σελίδα ίδια με την προηγούμενη: γονείς να κλαίνε, να παρακαλούν, να αγανακτούν διεκδικώντας μια θέση στο δημόσιο
νηπιαγωγείο, , η κυβέρνηση να μη κάνει τίποτε για να καλύψει αυτή τη ζήτηση και στο τέλος πάλι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να δίνει παράταση προς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών, να κρατήσουν και χωρίς άδεια «τα παιδιά που έχουν ήδη εγγράψει» και να λέει στις νηπιαγωγούς «εγγράψτε 25 και ας είναι όρθια».
Δεκάδες νηπιαγωγεία σε ακατάλληλα κτίρια –ενοικιαζόμενα καταστήματα χωρίς αυλές και φυσικό φως... χωρίς βοηθητικό προσωπικό και με καθαρίστριες που παίρνουν 150 ευρώ το μήνα.

λάστιχο ή ωράριο;

Ανάλογα με τον τύπο του νηπιαγωγείου η καθεμιά μας σήμερα έχει και το δικό της ωράριο. Άλλο για το κλασικό, άλλο για το ολοήμερο άλλο για το ολοήμερο με πρωινή ζώνη... Μιλάμε ξεκάθαρα για Ωράριο-λάστιχο χωρίς καμία νομοθετική κατοχύρωση.
Ναι, το δυστυχές είναι ότι οι νηπιαγωγοί είναι ο μοναδικός κλάδος του δημοσίου χωρίς νομοθετημένο ωράριο!
Μέχρι πριν δύο χρόνια θεωρούνταν αυτονόητο ότι ως κομμάτι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουμε το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας κάτι που προφανώς δεν ισχύει με τις διαρκείς διευρύνσεις του ωραρίου λειτουργίας του νηπιαγωγείου καθώς και με το χωρίς μειώσεις, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας μας, ωράριο.
Δεν υπάρχει ακόμη, κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στο εκπαιδευτικό κομμάτι δουλειάς και στο μη εκπαιδευτικό παρόλο που και για τα δυο βέβαια διαρκώς οι απαιτήσεις αυξάνονται.
Ακόμα πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα για τις/τους προϊσταμένες/ους των νηπιαγωγείων που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε απαιτήσεις, έργο και καθήκοντα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς δράσης (εκπαιδευτικά, διοικητικά, οικονομικά, κτιριακά, οργανωτικά) χωρίς να υπάρχει καμιά μείωση ωραρίου, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Προθάλαμος Δημοτικού-baby parking ή Νηπιαγωγείο;

Καινούρια αναλυτικά προγράμματα σε όλη την εκπαίδευση πιέζουν το Νηπιαγωγείο να αλλάξει ρόλο και ταυτότητα και να γίνει ουσιαστικά «προδημοτική εκπαίδευση». Οι προτάσεις για 5 χρόνια Δημοτικό και ένα χρόνο νηπιαγωγείο χτυπάνε καμπανάκι στα αυτιά των νηπιαγωγών που βλέπουν τη σχολειοποίηση να χτυπά και επίσημα πια την πόρτα του Νηπιαγωγείου, ακολουθώντας το γενικότερο πνεύμα εντατικοποίησης του Σχολείου.
Προτάσεις σαν κι αυτές των συμβούλων προσχολικής αγωγής για εισαγωγή ειδικοτήτων στο νηπιαγωγείο δείχνουν πως ο μελλοντικός ρόλος της νηπιαγωγού θέλουν να είναι:«γλώσσα και μαθηματικά-προετοιμασία για το Δημοτικό». Ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόμο για την ωρομισθία και στο Νηπιαγωγείο, το τελευταίο «κάστρο» χωρίς ωρομισθίους στην δημόσια εκπαίδευση.
Από την άλλη η υποχρηματοδότηση της παιδείας μαζί με το μετακύλισμα των δαπανών στην τσέπη των γονιών, η μείωση των διορισμών για την επόμενη διετία, η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων ένταξης (με τη δικαιολογία της αδυναμίας να τα στελεχώσουν), η διαρκής απόρριψη του πάγιου αιτήματός μας για μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 ανά νηπιαγωγό, δημιουργούν απροσπέλαστα καθημερινά προβλήματα.
Η τάση για μετατροπή όλο και πιο πολλών κλασικών νηπιαγωγείων σε ολοήμερα, προκειμένου να «εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς» γίνεται κάθε χρόνο εντονότερη.
Και είναι δεδομένο ότι με την ίδια λογική, τη λογική του baby parking, οι «διευρυμένες ζώνες» δε θα σταματήσουν στην απαράδεκτη πρωινή προαιρετική ζώνη ή στα «τεταρτάκια» παράτασης στην αποχώρηση, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες και αντοχές των νηπίων.
Όλα αυτά φυσικά χωρίς καν τις ανάλογες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές και χρηματοδοτήσεις.
***
Ήδη τα 2 τελευταία χρόνια, με τη δράση μας και πιέζοντας προς συλλόγους και τη ΔΟΕ προστατέψαμε το κλάδο μας από την αποκέντρωση, στηρίξαμε στην πλειοψηφία των συλλόγων τη μη εφαρμογή της πρωινής ζώνης, καταθέσαμε στο υπουργείο υπόμνημα με υπογραφές 4500 νηπιαγωγών για τη καταστρατήγηση του ωραρίου και συνεχίζουμε. Γιατί, αν και είμαστε ο αδύναμος κρίκος της εκπαίδευσης ,αποδείξαμε πως όταν δρούμε συλλογικά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά λέμε πως το νηπιαγωγείο βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πως πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε για να αποφασίσουμε και να δράσουμε όλοι μαζί.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΥ
(ΜΑΡΑΣΛΗ 4, Μετρό στάση ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ)
8 ΜΑΡΤΗ, 10:00π.μ.

0 σχόλια: